Packningar för alla applikationer och temperaturer

WCR erbjuder packningar till alla plattvärmeväxlare och har ett brett sortiment av egentillverkade packningar för Alfa Laval, APV/Pasilac, Cetetherm, GEA, Fischer, TetraPak, Tranter/Hisaka, Schmidt-Bretten, Sondex, Swep/ReHeat och Vicarb. De vanligaste packningarna har vi på lager i Halmstad för omedelbar leverans, de andra beställer vi från USA. Det är alltid värt att fråga oss, vårt sortiment utvidgas kontinuerligt.

Standardmaterial

  • FDA-NBR
  • FDA-EPDM
  • IND-EPDM

FDA-NBR är ett peroxidvulkat nitrilgummi (NBR). Ett standardmaterial som används för feta livsmedels- och industri produkter. FDA-NBR är syrabeständigt mot salpetersyra.

FDA-EPDM är ett peroxidvulkat etylen-propylen gummi (EPDM) som tål höga temperaturer och vattenånga. Ett standardmaterial för vattenbaserade livsmedelsapplikationer.

IND-EPDM är ett peroxidvulkat etylen-propylen gummi (EPDM) för mycket höga temperaturer. Ett standardmaterial för vattenbaserade industriella applikationer.

Packningar i andra material tillverkas mot order

  • VITON G
  • IND-HNBR
  • FDA-HNBR
  • HYPALON
  • AL-EPDM
  • NEOPRENE

VITON G är ett material som har ett utmärkt motstånd mot koncentrerade syror. Det är förbättrat mot tidigare Viton B. Viton G är ett peroxidvulkat fluorgummi.

IND-HNBR är ett peroxidvulkat hydrerat nitril gummi, speciellt utvecklat för råoljeapplikationer, där kraven för motståndet mellan kombinationen olja, sulfider och aminer är som högst. Detta material fyller gapet i temperaturen mellan nitril (NBR) gummit och Viton för de flesta oljiga applikationer.

FDA-HNBR är ett peroxidvulkat hydrerad nitril gummi, speciellt utvecklat för livsmedelsapplikationer i höga temperaturer. Egenskaperna är mycket lika IND-HNBR, med undantaget av något lägre motstånd, både mot värme och också sulfider.

Mer om gummi

Livstid

Med tiden åldras allt gummimaterial. Materialets egenskaper försämras och det blir olämpligt för fortsatt bruk. Graden av åldrandet beror på originalkvaliteten på produkten och omgivande miljö. Koncentration och temperatur av vätskor och kemikalier har effekt på den nedbrytningsprocessen. Likväl som variation i temperatur och tryck. Därför köper WCR allt gummi från kända kvalitetsleverantörer med såväl ursprungs- som rättvisemärkning.

Kemiskt motstånd

Varje gummimaterial har ett unikt motstånd mot olika kemikalier. Polymer och tillsatser är noga utvalda för att klara olika behov och som främjar optimal prestanda. Höga temperaturer Vid höga temperaturer kommer gummit att angripas snabbare av de kemikalier som används och av det omgivande syret i luften. Processen kommer att antingen göra gummit hårdare eller göra det mjukare, eller i vissa fall både och. Därför måste det valda gummimaterialet vara motståndskraftigt mot temperaturen i applikationen för att upprätthålla god prestanda och möta beräknad livstid. Låga temperaturer Vid låga temperaturer så ökar styvheten och flexibiliteten avtar. Denna förändring påverkar tätningsegenskaperna hos packningen. Allt gummimaterial har en viss lägsta temperatur som måste uppnås för att prestera tillräckligt bra som packning.

Livsmedelsapplikationer

Vid livsmedelsapplikationer ställs det särskilda krav. Det ledande systemet för plattvärmeväxlarpackningar är FDA standard (Food and Drug Administration, USA). Detta system reglerar vilka tillsatser som är tillåtna att använda i gummit och i vilken omfattning, för olika applikationer. Den ställer också krav på vilka tester som behövs och godkänner resultat som försäkrar att standarden uppfylls.